[...] obawiać przetrenowania, - przyjmowany monohydrat kreatyny powinieneś podzielić na wiele mniejszych dawek, ponieważ mięśnie mogą jednorazowo wchłonąć tylko ograniczoną jego ilość (maksymalnie 5 g na kg mięśni), - im więcej kreatyny przyjmujesz tym więcej jej wydalasz w postaci kreatyniny, jeżeli np. podczas fazy podtrzymania przyjmujesz 20 g [...]
[...] Powyższą sytuację możemy przyrównać do budowy nowego muru z cegieł pozyskanych z rozbiórki starego, już nam niepotrzebnego lub częściowo zniszczonego. W takim wypadku pewna ilość cegieł, ze względu na uszkodzenia, nie będzie się już nadawała do ponownego użytku - jest to właśnie owe 30h aminokwasów zużytych bezpowrotnie. Wynikiem takiego stanu [...]
[...] organizm człowieka, przywołując coraz to nowsze doniesienia naukowe, jak np. ochronne działanie kofeiny przed wystąpieniem choroby Parkinsona. Jednak – jak zwykle to bywa - ilość zwolenników równa się ilości przeciwników, którym kofeina dosłownie i w przenośni „spędza sen z powiek” w obawie przed jej szkodliwym oddziaływaniem na organizm [...]
[...] w tłuszczach. Za minimalną granicę spożycia tłuszczów przez dorosłego człowieka przyjmuje się ok. l5% energii dziennej racji pokarmowej. Należy uwzględnić odpowiednią ilość NNKT, wynoszącą nie mniej niż 3% energii dziennej racji pokarmowej, najlepiej jednak 6%, co daje zalecaną obecnie wartość optymalną. Tłuszcz całkowity obejmuje tłuszcz [...]
[...] lipoliza i organizm uczy się nowego szlaku pozyskiwania energii z tłuszczu, zarówno spożytego jaki i ustrojowego. A z racji ze mamy ujemny bilans energetyczny to brakująca ilość energii pozyskiwana jest właśnie z tłuszczu zapasowego . Czym jest ketoza i jaki ma wpływ na spalanie tłuszczu oraz czy jest szkodliwa dla organizmu? To może od końca [...]
[...] więcej kalorii niż potrzebujesz), wiele fajnych rzeczy ma miejsce w Twoim ciele. Większość z nich wiąże się ze wzrostem spożycia węglowodanów, ale nie tylko ich - całkowita ilość kalorii też jest ważna. Jakie rzeczy? Oto kilka z nich: Insulina. Wraz ze wzrostem spożycia węglowodanów następuje wzrost uwalniania hormonu insuliny, który jest [...]
[...] energii - przez co szybciej odzyskują formę - przez co potrzebują większej ilości ruchów do ich kompletnego przetrenowania. Więc po zakończonym treningu w domu wypij dużą ilość wody ( np. 0,7 litra ) spakuj swoje rzeczy na siłownie , zadzwoń do dziewczyny - powiedz jej jak mocno ja pragniesz i że jest dla ciebie wszystkim - i z taką motywacją [...]
[...] należy zachować dodatni bilans azotowy w naszym organizmie. Aby utrzymywać bardzo ważną dodatnią równowagę azotową, codziennie trzeba dostarczać organizmowi odpowiednią ilość białka. Przy intensywnym wysiłku fizycznym, należy zwiększyć jego ilość. Według Brewstera (Brewster, 2009) powinno się spożywać posiłek zwierający białko co 3-4 godziny [...]
[...] w diecie czyli węglowodanów, białek czy tłuszczy. Większość odżywek zawiera również kompleks witamin i minerałów, dzięki czemu możemy organizmowi dostarczyć odpowiednią ilość tych związków. Odżywki Białkowe Białko stanowi 90% bezwodnej masy ciała, czyli łatwo dojść do wniosku, że organizm ludzki składa się głownie z wody i białka. To białko [...]
[...] którzy przyjęli dietę wegańską przeważnie surową z minimalną ilością gotowanej skrobi oraz prowadzą zdrowy styl życia (w co włączają się regularne ćwiczenia i odpowiednia ilość snu), zrzucają zbędne kilogramy, pokonują choroby, osiągają nową witalność i unikają zabójczych chorób, które są dziś epidemią w naszym mięsnym, chlebowym, mlecznym i [...]
[...] krańcowe podejście do utraty ostatniej ilości zalegającego sadła. Dlatego zamiast utrzymywania ilości białka jako 1 g na funt wagi ciała /1 g na 0,453 kg masy cała utrzymuj ilość białka około 1 g dla funta czystej masy mięśniowej (LBM). Pamiętaj, teraz nie budujesz masy mięśniowej, tylko starasz się ją utrzymać /za wszelką cenę/. Dla 200 [...]
[...] białka i węglowodanów zamienione na tłuszcz - 67 g ( 600 kcal). Następnie proporcjonalnie pomniejszamy wartość kaloryczną pokrywaną przez białka i węglowodany o taką ilość kalorii, jaka została zamieniona na tłuszcz. Dzienna podaż: 255 g B, 595 g W, 67 g T I DZIEŃ -wtorek II posiłek SPAGHETTI BOLONESE Składniki: - 200 g chudej [...]
[...] która może powodować uszkodzenia mięśnia sercowego. Witamina B3 reguluje poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Hamuje ilość "złego" cholesterolu (LDL) i trójglicerydów (molekuł tłuszczu), a podnosi poziom "dobrego" cholesterolu (HDL). Badania wykazały, że obniża ona poziom cholesterolu o [...]
[...] Powyższą sytuację możemy przyrównać do budowy nowego muru z cegieł pozyskanych z rozbiórki starego, już nam niepotrzebnego lub częściowo zniszczonego. W takim wypadku pewna ilość cegieł, ze względu na uszkodzenia, nie będzie się już nadawała do ponownego użytku - jest to właśnie owe 30h aminokwasów zużytych bezpowrotnie. Wynikiem takiego stanu [...]
[...] do postaci białek budujących włókna mięśniowe. Niezbędną do tego celu energię najlepiej pozyskać z węglowodanów. Białko nie będzie dobrym materiałem energetycznym, ponieważ ilość energii, jaką organizm będzie musiał zużytkować w celu jego transformacji, będzie większa niż faktyczny zysk energetyczny (więcej energii stracimy niż zyskamy). Co [...]
[...] potrzebuje białka, węglowodanów, witamin, minerałów i tłuszczy w odpowiednich proporcjach! Jeżeli czujesz, że jedząc odżywkę nie masz ochoty na konkretny posiłek - zmniejsz ilość przyjmowanego "sztucznego" białka. Pamiętaj, że żadna odżywka nie zastąpi dobrego, zdrowego obiadu. Na naszym rynku aż roi się od firm proponujących różne suplementy, [...]
[...] które działają konserwująco i dlatego nadają się one do długiego przechowywania. Zawartość potasu w suszonych owocach wzrasta. Daktyle Owoce daktylowca zawierają dużą ilość cukrów .Obok cukrów występują białka, tłuszcze, karoteny, witaminy z grupy B (ale bez witaminy B12), witamina E, wapń, żelazo i fosfor. Daktyle są traktowane jako owoce [...]
[...] przede wszystkim należy spożywać węglowodany z niskim indeksem glikemicznym, wyjątek posiłek od razu po treningu, tu ładujemy wysokie. Do tego zwiększamy kosztem węgli, ilość białka w diecie (2,5-3g minimum) oraz tłuszczy, zwłaszcza tych zdrowych roślinnych. Dodatkowo zwiększamy ilość posiłków w ciągu dnia, zmniejszając ich objętość. W [...]
[...] zostać rozłożone w przewodzie pokarmowym pod wpływem enzymów trawiennych do związków niskocząsteczkowych, wchłanianych w jelitach. Na strawność pokarmu mają wpływ: rodzaj i ilość zawartych w nim składników odżywczych; obecność nietrawionych substancji balastowych; sposób obróbki technologicznej i przygotowania do spożycia; stan uzębienia [...]
[...] białka, gdy smażymy lub grillujemy efekt może być już odwrotny. Co niekorzystne? Gdy zbyt długo ogrzewamy potrawę i pod coraz większą temperaturą dodatkowo większa ilość wody tez nie pomaga. Powoduje to straty. Dlatego możemy je zmniejszać przez wykorzystanie soków wyciekowych z mięsa i sporządzenia na przykład wywaru lub sosu. Więcej [...]